Widzicie, człowiek zaczyna pisać o Albanii, tyle ważnych tematów jeszcze do poruszenia, a tu nie można wyjść z imprezy i gotowania!

Ku mojemu zdziwieniu, okra robi dużą furorę i wzbudza silne emocje. Więc dziś trochę więcej o tym warzywie, 2 przepisy i trochę muzyki żeby się wczuć w klimat

Okra (piżmian jadalny) jest jedna z najstarszych warzyw, uprawiana przez człowieka co najmniej od 3000 lat. Jest to roślina z rodziny ślazowatych, jedna z najbardziej odpornych na suszę i ubogie gleby warzyw na świecie. Krzak osiąga wysokość około metra, strączki mają długość ok. 10 cm i są pokryte delikatnym meszkiem. Młode liście i owoce okry można gotować, piec, marynować i suszyć. Uprażone nasiona okry mogą być mielone i spożywane jako substytut kawy. Młode strąki okry można też jeść na surowo, smak przypomina trochę fasolkę szparagową; stare strąki są włókniste i niesmaczne. Strąki gotowane stają się kleiste i wydzielają lepki sos, który zagęszcza każdą potrawę. Smak okry dobrze łączy się z pomidorami, cebulą, papryką, batatami, curry, kolendrą, oregano, cytryną lub octem.

Okra ma bardzo bogate właściwości odżywcze i anty-zapalne. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego (charakterystyczny śluz!), który dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego, pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka i normalizuje poziom cukru we krwi. Okra zawiera białko (glutation), które jest silnym przeciwutleniaczem i wzmacnia pracę wątroby, serca i płuc oraz witaminy z grupy B, witaminę C, E, K. Nasiona okry zawierają duże ilości oleju, bogatego w nienasyconekwasy tłuszczowe (np.kwas oleinowy), pomaga to obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi w organizmie.

Danie z okrą pieczoną

400 gr okry; 200 gr bakłażanu; 1 papryka czerwona; 1 papryka zielona; 2 cebulki; 5 pomidorów; 40 ml octu jabłkowego; natka pietruszki, ostra papryka, pieprz i sól, olej z oliwek

Umyć warzywa i pokroić bakłażany w talarki. Ogonek okry pokroić w okrągły czubek, tak żeby nie trafić do „jamy” strączka gdzie są nasionka. Bakłażan i okrę włożyć do naczynia razem z jedną łyżką soli, octem i wodą, tak żeby całość była pod wodą. Zostawić na 20 minut. Bakłażan powinien tracić gorzkość a okra – meszek.

Drobno pokrojoną cebulkę smażymy na oleju z oliwek. Dodajemy pomidory (sparzone, bez skórki i mielone – czyli może być gotowa passata pomidorowa ze sklepu). Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy 300 ml wody, sól, pieprz, ostrą paprykę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Bakłażan i okrę wyjmujemy z moczenia, płuczemy wodą i układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z paprykami pokrojonymi w okrągłe pierścionki. Dodajemy przygotowany sos pomidorowy i natkę cienką pokrojoną. Pieczemy około 30 minut na 180 st. Najlepiej smakuje podane na gorąco z chlebem smażonym na oliwce.

Danie z okrą

300 gr okry; 100 gr marchewek; 200 gr pomidorów; olej z oliwek, czosnek, natka pietruszki, sól i pieprz

Umyjemy warzywa i pokroimy marchewki w talarki, pomidor w małą kostkę, a okrę tak żeby miała czubek tam gdzie ogon (tak jak wyżej).

Na oleju z oliwek smażymy marchewki, dodamy trochę wody i smażymy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy okrę i gotujemy 6-7 minut. Potem dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut lub do uzyskania miękkiej konsystencji. Potem wyłączymy ogień, przykrywamy garnek i czekamy jeszcze parę minut.

Serwujemy z natką pietruszki i drobno posiekanym czosnkiem na wierzchu. Pasuje również bazylia albo oregano. Można jeść z ziemniakami lub z ryżem.

Ju befte mire! Smacznego!

Author Rosela

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *